با گذشت زمان زیاد از کشیدن دندان های عقبی فک بالا ، ارتفاع استخوان فک به دلیل بزرک شدن سینوس فک پس از کشیده شدن دندان ها کاهش می یابد.
درمان پیشنهادی بالا بردن کف سینوس فک به صورت بدون جراحی و یا بالا بردن کف سینوس فک با اضافه کردن پودر استخوان با جراحی می باشد .
این جراحی به منظور فراهم آوردن حجم کافی از استخوان در مناطق خلفی فک بالا (محل دندانهای آسیای کوچک و بزرگ بالا) برای قرار دادن ایمپلنت استفاده می شود. با از دست رفتن دندانهای طبیعی در این ناحیه، کف سینوس به تدریج به طرف سقف دهان گسترده شده و به آن نزدیک می شود، بطوری که پس از مرور زمان، تنها یک لایه استخوانی نازک، دهان را از سینوس جدا می کند.
این بستر ضعیف، ضخامت و استحکام کافی برای قرارگیری ایمپلنت را ندارد. بنابراین با انجام جراحی سینوس لیفت که به معنای بالا بردن سینوس می باشد، مقداری از مواد پیوند استخوان در سینوس قرار گرفته و کف سینوس بین 2 تا 20 میلی متر بالا برده می شود. مواد مورد استفاده به عنوان پیوند بسته به حجم مورد نیاز می تواند مواد مصنوعی مثل پودر استخوان، خرده های استخوان ناشی از دریل کردن محل برای ایمپلنت، و یا تکه های بزرگتر استخوان جدا شده از سایر قسمتهای فک یا حتی اسنخوان لگن باشد. معمولا پیش از انجام سینوس لیفت ارزیابی دقیق محل توسط CT Scan برای مشخص شدن محل وگستردگی جراحی، میزان مواد پیوندی مورد نیاز، طرح درمان و...انجام می شود.
روش کار
سینوس لیفت به دو روش کلی باز و بسته انجام می شود :
در روش بسته، از طریق حفره ایجاد شده برای قراردهی ایمپلنت، مواد پیوندی داخل شده و بدون آسیب رساندن به غشای داخل سینوس، فشرده می شود و سپس ایمپلنت معمولا در همان موقع در محل گذاشته می شود. در این روش نسبت به روش باز، کف سینوس به میزان کمتری جابجا می شود.
در روش باز که به جابجایی بیشتر کف سینوس نیاز است، از محلی بالاتر از دندانها، لثه شکافته شده و سینوس باز می شود و باز هم بدون درگیر کردن غشای مخاطی داخل سینوس، مواد پیوند استخوان در حفره سینوس قرار می گیرد و پس از 4 تا 9 ماه با تکمیل بلوغ استخوان پیوندی، ایمپلنت در محل قرار داده می شود.
مراقبتها و عوارض احتمالی
پس از انجام جراحی سینوس لیفت، بیمارممکن است تورم ناحیه و خونریزی از دهان یا بینی را تجربه کند. بیمار نباید عطسه یا فین کند، چرا که فشار زیادی به سینوس وارد شده و ممکن است باعث جابجایی مواد پیوندی شود. همچنین در صورت پاره شدن غشای مخاطی در حین جراحی، ممکن است سینوس لیفت تا ترمیم غشا برای چند ماه به تاخیر بیافتد. احتمال بروز عفونت در این جراحی بسیار پایین بوده و پس زدن پیوند نیز امری بسیار نادر است. به طوری که در 95% موارد این جراحی موفقیت آمیز گزارش شده است.
در مطب دندانپزشکی دکتر فیاض پور امکان پیوند استخوان و بازسازی و بالا بردن سینوس فک همزمان با کشیدن دندان فرسوده یا ریشه باقیمانده و نصب همزمان ایمپلنت در یک جلسه وجود دارد .